Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.


Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!

Zo vervoer je je hond veilig en comfortabel in de auto

Het vervoeren van je hond in de auto kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor zowel de veiligheid van je hond als van de inzittenden. Bij Hondenschool Focus wil ik je graag helpen met enkele tips en adviezen om ervoor te zorgen dat je hond veilig en comfortabel reist. Hieronder deel ik mijn belangrijkste aanbevelingen.


1. Gebruik een hondenautogordel

Net zoals mensen hebben honden bescherming nodig tijdens een autorit. Een hondenautogordel is een eenvoudig hulpmiddel dat je hond beschermt bij plotselinge stops of ongelukken. Deze gordel klik je vast aan het harnas van je hond en aan de autogordel. Zorg ervoor dat de gordel verstelbaar is, zodat je hond comfortabel kan zitten of liggen.


2. Gebruik een hondenbench of reiskooi

Een andere veilige optie is het gebruik van een hondenbench of reiskooi. Deze moeten stevig en goed geventileerd zijn. Plaats de bench in de kofferbak of op de achterbank en zorg ervoor dat hij niet kan verschuiven. Een bench biedt niet alleen veiligheid, maar kan ook een rustgevende plek zijn voor je hond.


3. Hondenautostoel

Voor kleinere honden kan een hondenautostoel een goede oplossing zijn. Deze speciale stoeltjes worden vastgemaakt aan de autostoel en bieden je hond een verhoogd en veilig plekje. Vaak zijn deze stoelen voorzien van een riem om je hond vast te maken, wat extra veiligheid biedt.


4. Plaats een hondenscherm of -rek

Als je hond groot is of als je meerdere honden vervoert, kan een hondenscherm of -rek tussen de achterbank en de kofferbak uitkomst bieden. Dit voorkomt dat je hond tijdens de rit naar voren springt en een afleiding of gevaar vormt voor de bestuurder.


5. Autoramen op de juiste manier gebruiken

Hoewel honden het vaak heerlijk vinden om hun kop uit het raam te steken, is dit niet veilig. Vliegende voorwerpen kunnen je hond verwonden en je hond kan uit het raam springen of vallen. Houd de ramen op een veilige hoogte, zodat er frisse lucht binnenkomt maar je hond niet naar buiten kan.


6. Regelmatige pauzes

Bij langere ritten is het belangrijk om regelmatig te stoppen. Dit geeft je hond de kans om zijn benen te strekken, water te drinken en zijn behoefte te doen. Plan deze pauzes van tevoren in, vooral als je een lange afstand reist.


7. Vermijd eten geven voor de rit

Voer je hond niet vlak voor een lange autorit om wagenziekte te voorkomen. Geef je hond een lichte maaltijd minstens drie uur voor vertrek en zorg ervoor dat hij voldoende water heeft.


8. Training en gewenning

Voor sommige honden kan autorijden stressvol zijn. Train je hond om rustig in de auto te zijn door hem geleidelijk te laten wennen aan korte ritten. Gebruik positieve bekrachtiging zoals traktaties en lof om je hond te belonen voor goed gedrag.


Conclusie

Veilig je hond vervoeren in de auto is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van veiligheid voor zowel je hond als voor jezelf. Met de juiste hulpmiddelen en voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat elke autorit een positieve ervaring is voor je viervoeter. Bij Hondenschool Focus  sta ik altijd klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij de beste keuzes voor jou en je hond.


Veilige en plezierige autoritten gewenst!

“Samen op weg, veilig vervoer voor jou en je hond!










Veiligheid en comfort voor je hond, iedere autorit opnieuw”

door Carolien Bruggeman 15 april 2025
Pasen staat voor gezelligheid, samen zijn én... eieren zoeken! Maar wist je dat ook jouw hond volop kan meegenieten van dit vrolijke voorjaarfeest? In deze blog geef ik je leuke ideeën, handige tips en verrassende weetjes voor een hondvriendelijk Pasen.
door Carolien Bruggeman 31 maart 2025
De staart van een hond is een belangrijk onderdeel van de communicatie, ook wel hondentaal genoemd. Net als wij mensen met woorden en gezichtsuitdrukkingen praten, gebruikt een hond zijn lichaam. En hoewel een vrolijk kwispelende staart vaak een teken van blijheid is, betekent het lang niet altijd dat je hond zich prettig voelt.
door Carolien Bruggeman 17 maart 2025
Jouw trouwe viervoeter heeft, net zoals wij mensen, een voorkeur voor bepaalde slaaphoudingen. Maar wist je dat deze houdingen veel zeggen over het karakter, het gevoel en de mentale staat van je hond? In deze blog lees je wat de meest voorkomende slaaphoudingen zijn en wat ze betekenen.
Meer blogs weergeven