Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.


Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!

Het gevaar van grasaren voor honden. Wat je moet weten

Foto: Dierenkliniek Hanzeland - Een grasaar in het pootje.

Het zomerseizoen brengt warm weer en veel plezier voor onze geliefde viervoeters. Echter, met de zomer komt ook een verraderlijk gevaar: grasaren. Deze scherpe zaden van wilde grassoorten kunnen ernstige schade toebrengen aan honden. In deze blog beschrijf ik wat grasaren zijn, waarom ze gevaarlijk zijn en hoe je je hond kunt beschermen.


Wat zijn grasaren?
Grasaren groeien van juni tot en met augustus. In deze periode verschijnen ze langs stoep- en wegranden en op grasvelden die niet regelmatig worden gemaaid. De pluimen aan het uiteinde van de grassprieten veranderen van groen naar geel als ze uitdrogen. Uiteindelijk vallen ze uiteen in losse zaden die door de wind worden verspreid. Deze scherpe zaden blijven vaak hangen in de vacht van honden die erlangs lopen of tegenaan plassen.


Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor honden?
De stekelige uiteinden van grasaren kunnen gemakkelijk afbreken en zich vasthechten aan de vacht van je hond. Vooral honden met middellange tot lange vacht lopen extra risico. Zodra een grasaar aan de vacht blijft kleven, kan het snel in de neus, oren, ogen, huid of tussen de tenen terechtkomen. De weerhaakjes zorgen ervoor dat grasaren maar één kant op kunnen: dieper het lichaam in. Hierdoor kunnen ze ernstige ontstekingen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs vitale organen bereiken, wat tot ernstige complicaties of zelfs de dood kan leiden.


Symptomen van een grasaar
Als een grasaar vast komt te zitten in je hond, zal hij of zij snel symptomen vertonen. Let op de volgende signalen en neem contact op met je dierenarts als je deze merkt:

  • In de neus: Niezen en/of met de poot over de neus wrijven.
  • In het oog: Traanogen, in de ogen wrijven. Soms nog zichtbaar, maar verdwijnt vaak achter het oog.
  • In het oor: Schudden met de kop, kop scheefhouden en/of krabben aan de oren.
  • In de poten: Mank lopen, likken tussen de tenen. Een klein gaatje in de poot kan al wijzen op een grasaar.
  • In de huid: Likken of krabben op een geïrriteerde of ontstoken plek waar de grasaar zich bevindt.


Wat te doen bij een grasaar?
Als je een grasaar ziet zitten, verwijder deze dan voorzichtig met een pincet. Als je hond echter symptomen vertoont zonder dat je een grasaar kunt zien, ga dan direct naar de dierenarts.

  • Vroegtijdige verwijdering: Soms zit de grasaar niet diep en kan de dierenarts deze zonder verdoving verwijderen.
  • Operatieve verwijdering: Als de grasaar onder de huid, diep in de oren of neus zit, is vaak een operatie onder narcose noodzakelijk.


Bescherming van je hond

  • Vermijd risicovelden: Houd je hond weg bij grasvelden met veel grasaren.
  • Controleer na elke wandeling: Kam je hond zorgvuldig na elke wandeling in de zomer.
  • Trimmen: Overweeg het trimmen van de vacht, vooral tussen de tenen.


Conclusie:
Grasaren vormen een serieus gevaar voor honden, maar door bewust te zijn van de symptomen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je je hond beschermen. Wees alert tijdens de zomermaanden en voorkom zo veel ellende én een hoge dierenartsrekening.


Blijf veilig en zorg goed voor je trouwe viervoeter!

Foto van grasaren

door Carolien Bruggeman 15 april 2025
Pasen staat voor gezelligheid, samen zijn én... eieren zoeken! Maar wist je dat ook jouw hond volop kan meegenieten van dit vrolijke voorjaarfeest? In deze blog geef ik je leuke ideeën, handige tips en verrassende weetjes voor een hondvriendelijk Pasen.
door Carolien Bruggeman 31 maart 2025
De staart van een hond is een belangrijk onderdeel van de communicatie, ook wel hondentaal genoemd. Net als wij mensen met woorden en gezichtsuitdrukkingen praten, gebruikt een hond zijn lichaam. En hoewel een vrolijk kwispelende staart vaak een teken van blijheid is, betekent het lang niet altijd dat je hond zich prettig voelt.
door Carolien Bruggeman 17 maart 2025
Jouw trouwe viervoeter heeft, net zoals wij mensen, een voorkeur voor bepaalde slaaphoudingen. Maar wist je dat deze houdingen veel zeggen over het karakter, het gevoel en de mentale staat van je hond? In deze blog lees je wat de meest voorkomende slaaphoudingen zijn en wat ze betekenen.
Meer blogs weergeven