Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.


Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!

Wat kun je doen tegen verlatingsangst bij honden?

Een hond die niet alleen kan zijn: het is een groot probleem, zowel voor de hond als voor de eigenaar. Voor de hond is het enorm stressvol en ongewenst. Als eigenaar heb je een knoop in je maag als je weg moet en vrees je het moment dat je weer thuiskomt. Wat zal er nu weer gebeurd zijn? En vergeet de impact op de omgeving niet: een continu blaffende hond is bijzonder vervelend voor de buren.


Hoe herken je verlatingsangst?

Verlatingsangst kan zich op verschillende manieren uiten, zoals:

  • Blaffen, janken of huilen bij afwezigheid van de eigenaar
  • Vernielen van meubels of andere spullen
  • Onzindelijkheid
  • Niet eten of drinken als de eigenaar weg is
  • Apathisch gedrag (lusteloos)

Sommige symptomen, zoals blaffen of slopen vallen snel op. Andere, zoals niet eten of apathisch zijn, kunnen onopgemerkt blijven. Daarom adviseer ik pupeigenaren om video-opnames te maken wanneer de hond alleen is, om een goed beeld te krijgen van zijn gedrag. Dit kan bijvoorbeeld door een camera te plaatsen in de ruimte.

Waarom hebben honden moeite met alleen zijn?

Honden zijn sociale dieren en hechten zich sterk aan hun omgeving. Ze bouwen niet alleen relaties op met andere honden, maar juist ook met mensen. Dit verklaart waarom honden al eeuwenlang succesvol gedomesticeerd zijn.


Voor een hond is alleen zijn onnatuurlijk en kan het een onveilig gevoel geven. Het is daarom een vaardigheid die aangeleerd moet worden. Een pup aanschaffen zonder dat er de eerste weken iemand continu thuis is, kan problematisch zijn. In die eerste periode kun je je hond namelijk leren dat alleen zijn niet eng of onveilig is.


Sommige honden ontwikkelen een afhankelijkheidsrelatie met hun eigenaar. Ze voelen zich onveilig zonder hun baasje in de buurt. Hierdoor kan verlatingsangst ontstaan, wat vaak intensieve training vereist.

Hoe kun je verlatingsangst aanpakken?

Training is de sleutel tot succes. De hond moet leren dat alleen zijn niet erg is en zelfs positieve associaties kan opleveren. Belangrijke onderdelen van de training zijn:

  1. Neutraliseren van vertrek-signalen: Honden herkennen patronen. Sleutels pakken, schoenen aantrekken, ze weten wat er gaat gebeuren. Oefen door herhaaldelijk deze handelingen uit te voeren zonder daadwerkelijk weg te gaan, zodat de associatie verdwijnt.
  2. Opbouwen van alleen zijn: Begin met korte periodes van enkele seconden tot minuten en bouw dit onvoorspelbaar op (bijvoorbeeld 1, 3, 2, 1, 5 minuten in plaats van een lineaire opbouw).
  3. Zelfstandigheid stimuleren: Leer je hond om zichzelf te vermaken, bijvoorbeeld met een voerpuzzel of kauwsnack. Het is belangrijk dat hij zich ook zonder jou veilig voelt. Oefen dit ook thuis door af en toe naar een andere ruimte te gaan zonder je hond mee te nemen. Kijk uit met botjes en zorg dat het een snack is die veilig zonder toezicht gegeven kan worden.
  4. Counterconditionering: Maak de ervaring van alleen zijn positief door bijvoorbeeld lekkers of speeltjes te geven net voordat je vertrekt.


Ondersteunende middelen

Naast training kunnen ondersteunende middelen helpen:

  • Adaptil (voorheen DAP): Een synthetische versie van feromonen die kalmerend werkt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het in 75% van de gevallen ondersteunend kan zijn bij verlatingsangst.
  • Natuurlijke middelen: Homeopathie, Bach Bloesem of kruiden kunnen helpen, maar mogen niet gezien worden als de enige oplossing.


Wat moet je juist niet doen?

  • Een tweede hond nemen: Dit lost de angst niet op, want het probleem zit in de relatie tussen de hond en zijn eigenaar.
  • Een blafband gebruiken: Dit onderdrukt alleen het symptoom, terwijl de onderliggende stress blijft bestaan. Het kan zelfs verlatingsangst verergeren.

Conclusie

Verlatingsangst is een serieus probleem dat training en geduld vereist. Door een hond zorgvuldig te begeleiden en positieve associaties te creëren, kun je hem helpen om alleen zijn beter te verdragen. Met de juiste aanpak en ondersteuning kan een hond leren zich veilig te voelen, ook als jij er even niet bent.

Voor verlatingsangst raad ik je aan om contact op te nemen met een bij NVGH aangesloten gedragstherapeut. Aangezien ik een tijdelijke stop heb met mijn andere hondenschool De Pomschool, die dit soort angst ook trainde.

door Carolien Bruggeman 15 april 2025
Pasen staat voor gezelligheid, samen zijn én... eieren zoeken! Maar wist je dat ook jouw hond volop kan meegenieten van dit vrolijke voorjaarfeest? In deze blog geef ik je leuke ideeën, handige tips en verrassende weetjes voor een hondvriendelijk Pasen.
door Carolien Bruggeman 31 maart 2025
De staart van een hond is een belangrijk onderdeel van de communicatie, ook wel hondentaal genoemd. Net als wij mensen met woorden en gezichtsuitdrukkingen praten, gebruikt een hond zijn lichaam. En hoewel een vrolijk kwispelende staart vaak een teken van blijheid is, betekent het lang niet altijd dat je hond zich prettig voelt.
door Carolien Bruggeman 17 maart 2025
Jouw trouwe viervoeter heeft, net zoals wij mensen, een voorkeur voor bepaalde slaaphoudingen. Maar wist je dat deze houdingen veel zeggen over het karakter, het gevoel en de mentale staat van je hond? In deze blog lees je wat de meest voorkomende slaaphoudingen zijn en wat ze betekenen.
Meer blogs weergeven