Ben je een hondenliefhebber en op zoek naar de beste tips en adviezen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van het kiezen van voer tot het herkennen van stresssignalen en socialisatie, hier deel ik mijn inzichten als ervaren hondentrainer.


Ontdek nieuwe onderwerpen en blijf op de hoogte van de nieuwste items op mijn blog. Verrijk je kennis over je favoriete huisdier met Hondenschool Focus!

Veelvoorkomende trainingsfouten bij kleine honden en hoe je ze voorkomt

Kleine honden zijn net zo slim en leergierig als grote honden, maar toch worden ze vaak anders behandeld. Dit leidt soms tot trainingsfouten die het gedrag en de gehoorzaamheid van je hond negatief kunnen beïnvloeden. In deze blog bespreek ik de meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt voorkomen, zodat je kleine viervoeter een goed opgevoede en gelukkige hond wordt!


1. Overbescherming, je hond als prins(es) behandelen

Veel eigenaren van kleine honden hebben de neiging om hun hondje te overbeschermen. Dit is begrijpelijk, ze zijn klein, kwetsbaar en schattig! Maar een hond die continu wordt opgetild, nooit zelf problemen mag oplossen of weinig sociale interactie krijgt, kan onzeker of juist overmatig reactief worden.

Hoe voorkom je dit?

  • Laat je hond zoveel mogelijk zelf ervaren en ontdekken. Stimuleer zelfvertrouwen door hem dingen zelf op te laten lossen.
  • Socialiseer je hond goed, zodat hij leert omgaan met verschillende situaties, mensen en dieren.
  • Geef je hond de ruimte om fouten te maken en leer hem hoe hij met nieuwe situaties om kan gaan.


2. Inconsistentie in training en regels

Kleine honden krijgen vaak tegenstrijdige signalen. Vandaag mag hij op de bank, morgen niet. Soms mag hij opspringen voor aandacht en op andere momenten wordt dit afgestraft. Dit zorgt voor verwarring en maakt het moeilijker voor je hond om gewenst gedrag te leren.

Hoe kun je dit probleem voor zijn?

  • Stel duidelijke regels op en houd je hieraan. Iedereen in het huishouden moet dezelfde regels hanteren.
  • Wees consequent in je commando’s en beloningen. Beloon goed gedrag altijd en negeer of corrigeer ongewenst gedrag op een vriendelijke manier.
  • Gebruik korte, duidelijke commando’s en oefen deze regelmatig.


3. Onderschattend leervermogen: ‘hij is toch maar klein’

Sommige mensen denken dat kleine honden minder intelligent zijn of minder training nodig hebben dan grote honden. Dit is een misverstand! Kleine honden kunnen net zo goed leren als grotere rassen, mits ze op de juiste manier worden getraind.

Hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt?

  • Daag je hond mentaal uit met nieuwe oefeningen, denkspelletjes, snuffelspelletjes en kleine uitdagingen.
  • Blijf trainen, zelfs als je hond de basiscommando’s kent. Nieuwe trucs en vaardigheden houden zijn brein actief.
  • Verwacht niet minder van je hond vanwege zijn grootte. Behandel hem zoals je een grotere hond zou trainen.


4. Niet voldoende beweging en uitdaging bieden

Veel mensen denken dat kleine honden weinig beweging nodig hebben, maar niets is minder waar. Ze hebben net zo goed behoefte aan fysieke en mentale uitdagingen om gelukkig en gezond te blijven.

Wat is de beste manier om dit te vermijden?

  • Maak dagelijkse wandelingen waarbij je hond de kans krijgt om te snuffelen en nieuwe omgevingen te verkennen.
  • Gebruik spelletjes en puzzels om zijn brein aan het werk te zetten.
  • Oefen gehoorzaamheid en trucjes om je hond bezig te houden en jullie band te versterken.


5. Negatief corrigeren in plaats van positief trainen

Sommige eigenaren corrigeren hun hond vooral door te mopperen of te straffen, terwijl positieve bekrachtiging veel beter werkt. Honden leren sneller en effectiever als gewenst gedrag wordt beloond.

Hoe voorkom je dit?

  • Beloon goed gedrag met iets wat je hond waardeert, zoals voer, een speeltje of aandacht.
  • Negeer of leid je hond af bij ongewenst gedrag in plaats van boos te worden.
  • Zorg dat je timing goed is: beloon direct na het juiste gedrag, zodat je hond snapt wat je bedoelt.


Conclusie: Train je kleine hond met geduld en respect

Een kleine hond opvoeden vraagt om evenveel aandacht en consistentie als een grote hond. Door overbescherming te vermijden, consequent te zijn, je hond uit te dagen en op een positieve manier te trainen, zorg je voor een gehoorzame en gelukkige viervoeter. Wil je hier hulp bij? Bij Hondenschool Focus help ik je graag om samen met je hond te werken aan een fijne samenwerking en gehoorzaamheid. Neem contact met mij op voor meer informatie over mijn cursussen!


Veel plezier met trainen!

door Carolien Bruggeman 15 april 2025
Pasen staat voor gezelligheid, samen zijn én... eieren zoeken! Maar wist je dat ook jouw hond volop kan meegenieten van dit vrolijke voorjaarfeest? In deze blog geef ik je leuke ideeën, handige tips en verrassende weetjes voor een hondvriendelijk Pasen.
door Carolien Bruggeman 31 maart 2025
De staart van een hond is een belangrijk onderdeel van de communicatie, ook wel hondentaal genoemd. Net als wij mensen met woorden en gezichtsuitdrukkingen praten, gebruikt een hond zijn lichaam. En hoewel een vrolijk kwispelende staart vaak een teken van blijheid is, betekent het lang niet altijd dat je hond zich prettig voelt.
door Carolien Bruggeman 17 maart 2025
Jouw trouwe viervoeter heeft, net zoals wij mensen, een voorkeur voor bepaalde slaaphoudingen. Maar wist je dat deze houdingen veel zeggen over het karakter, het gevoel en de mentale staat van je hond? In deze blog lees je wat de meest voorkomende slaaphoudingen zijn en wat ze betekenen.
Meer blogs weergeven